Kan frukt og fruktdyrking være skadelig?
- Ola L. Walberg (regissør og journalist)
- Aug 7, 2014
- 2 min read
Debatten om bruken av sprøytemidler kommer sjelden opp i Norge til tross for at alle giftstoffene som påføres maten vår under fellesnavnet plantevernmidler. Hva med menneskevernmidler? Vi må også huske på at alle produsenter som bruker disse giftstoffene daglig utsetter seg for stor risiko for å få kreft.

Geelmuyden skriver:
"Statens arbeidsmiljøinstitutt, Kreftregisteret og Medisinsk fødselsregister
har undersøkt kreft blant mer enn 320 000 barn av norske bønder, født
mellom 1952 og 1991. Sjansen for å få kreft i barneårene viste seg å øke
hvis foreldrene var brukere av kjemisk-syntetiske sprøytemidler. Kreftrisikoen
var nesten fordoblet på gårder med drivhus eller fruktdyrking.
Man skulle kanskje tro at risikoen var størst blant barn født på 50-, 60-
eller 70-tallet, da bevisstheten om sprøytemidlenes skyggesider var lavere.
Utslagene var imidlertid størst blant barn født etter 1980. Den sterkeste
sammenhengen fant man mellom bruk av sprøytemidler og bestemte typer
Her fant man også et påfallende sesongutslag.
Skjedde befruktningen på et tidspunkt da foreldrene var eksponert for
pesticider, økte risikoen for hjernesvulst signifikant. Det svenske kreftregisteret har påvist en lignende sammenheng mellom bruk av sprøytemidler og økt risiko for krefttypen Non-Hodgin Lymphoma, en type lymfekreft.
Potetdyrkere i Norge og andre land bruker ofte sprøytemiddelet mankozeb
for å motvirke tørråte i avlingen. En norsk studie viste at forekomsten
av misdannelser hos barn av slike bønder var 60 prosent høyere enn
det som er normalt. Flere studier har også vist at bønder og gartnere som
bruker sprøytemidler, utvikler Parkinsons sykdom oftere enn andre mennesker."
Før neste sesong skal vi intervjue bønder, politikere og ikke minst representanter fra Mattilsynet. Resultatet vil du kunne se i dokumentarfilmen som vi arbeider med. Frem til det, følg oss på denne bloggen og kom gjerne med ytringer.








Comments